Hvordan virker en sengevædningsalarm?

En (enuresis) alarm er en enhed, der udsender en hyletone og/eller en vibration som reaktion på fugt. Alarmen er fastgjort til et barns undertøj eller pyjamas i det område, hvor den første dråbe urin vil blive udvist. Når barnet tisser, begynder hyletonen og advarer den sovende om en nær forestående urinudledning. Barnet hører eller føler alarmen og lærer at komme ud af sengen og tømme sin urin på toilettet. Efterhånden lærer barnet at reagere på følelsen af en fuld blære ved at vågne og gå på toilettet, før alarmen går ud. Alarmtræning er en form for adfærdsmæssig konditionering/tilvænning. Barnet bliver ganske enkelt trænet op til at vænne sig af med natlig urinudledning.

En sengevædningsalarm kan være vigtig for dit barn, særligt når det bliver lidt ældre, og begynder at gå til sport, såsom golf, fodbold, håndbold eller måske tennis, hvor der ofte er lejrskoler, som barnet skal deltage i. Her er det godt at få barnet trænet til at stå op af sig selv og gå på toilettet om natten, da det ellers kan udlede pinlige situationer for barnet.

Hvilke funktioner skal jeg se efter, når jeg køber en alarm?

Det kan tage mange uger før dit barn begynder at udvise tegn på at være tør om natten. Hvis du i processen har brug for at spørge til råds, så sørg for at du køber fra en shop, der vil hjælpe dig til i kommer i mål.

Soveværelset
Soveværelset – her skal dit barn have det godt

Når du beslutter dig for en sengevædningsalarm skal du se på, hvordan alarmen er placeret. Er det fastgjort til et sæt undertøj, eller kommer den med sit eget specialundertøj? Nogle børn kan lide at bruge deres egne trusser, mens andre foretrækker dem med en indbygget sensor, hvor placering af sensoren aldrig et problem. En stationær alarm er en mulighed for dem, der foretrækker at ligge på sensoren i stedet for at bære den.

Metoder til standsning af alarmen efter udløsning varierer. Nogle alarmer kræver en to-trins udgang, hvor sensoren fjernes fra vådhed, før nulstillingsknappen kan trykkes ned. Dette design forhindrer en aktiv sovende i ved uheld at trække sensoren ud uden at blive advaret tilstrækkeligt. Trådløse alarmer kræver, at brugerne kommer ud af sengen for at slukke for alarmenheden, hvilket fungerer godt for børn der sover meget tungt.

Hvad med lyden?

Få et glad barn
Få et glad barn

Lyd kommer fra en enhed sat fast til skulderen. I trådløse alarmer kommer lyden fra en separat enhed, der er placeret i afstand fra sengen. De fleste brugere foretrækker at have lyden tæt på øret, men nogle kan lide at høre lyden fra en afstand.

Vibrationerne fra de bærbare alarmer svarer til en skånsom prikken på skulderen. Mange brugere finder dette tilføjer ekstra sensorisk stimulering, hvilket øger kroppens respons på alarmen, og derved barnets mulighed for at få succes med træningen.

Forskellige alarmtyper håndterer lydstyrken på forskellige måder. Trådløse alarmer har generelt manuel volumenkontrol. Bærbare alarmer har samme lydstyrke hver gang. I de fleste situationer er det højeste niveau nødvendigt før moderen/faderen og barnet reagerer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *